De Johannes Calvijnschool uit Amersfoort heeft de wachttoren van Kamp Amersfoort geadopteerd. Op 4 mei om 18:00 uur, voorafgaand aan de Stille Tocht, plaatsten twintig leerlingen rozen in het prikkeldraad bij de toren. Lees hier het artikel over het adopteren van de wachttoren in het Reformatorisch Dagblad.
Met gedichten en een lied stonden de leerlingen stil bij de betekenis van de wachttoren destijds en nu. Ieder jaar zal een nieuwe groep 8 van de school deelnemen aan deze speciale herdenking.
De leerlingen kregen een ereplek achter de burgemeesters van Amersfoort en Leusden in de Stille Tocht die om 18.45 uur van start ging bij Kamp Amersfoort. De tocht bracht deelnemers na een bezoek aan het nationaal monument Gevangene voor het Vuurpeloton naar begraafplaats Rusthof. Daar werd voorafgaand aan de twee minuten stilte een ronde gemaakt over het Russisch Ereveld en langs de Nederlandse en andere geallieerde oorlogsgraven.
Eerder die dag, om 14.00 uur, vond op de Leusderheide de herdenking plaats van de executies die daar hebben plaatsgevonden. Defensie stelt het verboden gebied, dat als militair oefenterrein in gebruik is, ieder jaar speciaal voor deze gelegenheid open.
René Veldhuizen, zoon van één van de opsporingsambtenaren die de massagraven blootlegden, hield dit jaar bij het herdenkingskruis Jannetjesdal een toespraak. De muziek werd verzorgd door bagpipeband The Seaforth Highlanders of Holland.
In de directe omgeving van Kamp Amersfoort vonden meer dan driehonderd mensen de dood bij fusilleringen. Velen van hen waren actief in het verzet tegen de bezetter.
Foto: AD Amersfoort