In het kader van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust en de nieuwe wisseltentoonstelling Bestemmingen geeft historicus Gerben Post op maandag 27 januari een lezing over Nederlandse gevangenen in Mauthausen.

Mauthausen, een concentratiekamp in Oostenrijk, was in gebruik van 8 augustus 1938 tot het op 5 mei 1945 door Amerikaanse troepen bevrijd werd. Gedurende deze periode werden bijna 200.000 gevangenen vanuit heel Europa in dit kamp gevangengezet. Onder hen bevonden zich politieke tegenstanders, verzetslieden, Joden, krijgsgevangenen, Sinti en Roma, Jehova’s getuigen, homoseksuelen en criminelen. Deze gevangenen moesten zware dwangarbeid verrichten en stonden blootgesteld aan mishandelingen, honger, ziekte, en moord. De helft vond in dit kamp de dood.

Bestemmingen
Mauthausen is één van de 180 op dit moment bekende plaatsen en kampen waar gevangenen uit Kamp Amersfoort naar toe werden getransporteerd. Vier van deze bestemmingsplaatsen (Mauthausen, Neuengamme, Natzweiler, Zwolle) worden vanaf 18 januari 2025 in een tijdelijke tentoonstelling belicht in Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Bijna 400 Joden werden vanuit Kamp Amersfoort naar Mauthausen gedeporteerd. Daarnaast kwamen tientallen niet-Joodse verzetsmensen vanuit Kamp Amersfoort via andere kampen in Mauthausen terecht. De meesten van hen overleefden dit kamp niet.

Gerben Post is historicus en gespecialiseerd in de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na zijn studie Geschiedenis en een master Holocaust- en Genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam richt hij zich op historisch onderzoek en educatie over de Holocaust. Momenteel werkt hij aan een boek over de Nederlandse gevangenen in Mauthausen dat zal verschijnen in september 2025.

De lezing is gratis en begint om 19:30 uur, inloop vanaf 19 uur.

Klik hier om je aan te melden.