Foto’s Cees Wouda

Rotaryclub Amersfoort-Regio steunt het fotoproject van Kamp Amersfoort. Het bestuur van de club overhandigde een cheque ter waarde van 2.000 euro aan de directeur van Kamp Amersfoort.

Rotarylid Max von Devivere plaatste, samen met zijn dochter Carlijn en zijn zoon Diederik, de foto van zijn vader op de website www.geefgevangeneneengezicht.nl. Hierop staan nu 2.300 foto’s van de ruim 35.000 gevangenen. Kamp Amersfoort heeft nog eens 700 foto’s in bewerking en elke dag komen er foto’s bij.

De duizenden foto’s van gevangenen gaan deel uitmaken van een monument in het nieuwe museum, dat volgend jaar zomer zijn deuren opent. Met dit project beoogt Kamp Amersfoort zoveel mogelijk gevangenen uit het concentratiekamp uit de anonimiteit te halen.

Er is nog geld nodig om het monument mogelijk te maken. ,,We zijn daarom erg dankbaar voor deze gift’’, vertelt Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. ,,Dit brengt de realisatie van het monument dichterbij.’’

,,Het is van groot belang dat wij nooit vergeten wat er in de oorlog is gebeurd’’, zegt Roel Linn, voorzitter van Rotaryclub Amersfoort-Regio. Eerder ontving Kamp Amersfoort al een bijdrage van agNOVA Architecten.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten meer dan 35.000 Nederlanders gevangen in Kamp Amersfoort. Vaders, zonen. Dappere mensen, pechvogels. Jong, oud, groot, klein. Arts, timmerman, Kamerlid, kermisklant. Ze stierven of ze overleefden. In het kamp namen de nazi’s de gevangenen hun waardigheid af. Ze werden een gezicht in de massa, een nummer in plaats van een naam.

Met ‘Geef gevangenen een gezicht’ wil Kamp Amersfoort hen weer mens maken. Een naam geven. En een gezicht. Om te laten zien met hoeveel ze waren, om te laten zien hoe verschillend ze waren, om te laten zien dat ze mens waren en geen nummer.