Op 8 juli vindt de Loes van Overeemlezing plaats bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Hierin staat jaarlijks een vrouw centraal in wier leven Kamp Amersfoort een bepalende rol heeft gespeeld.

Eva de Man-Kalker

Dit jaar houdt Gé Vaartjes een lezing over de Joods geboren Eva de Man-Kalker. Ze werd op 2 augustus 1942 in Kamp Amersfoort gevangengezet, samen met vier van haar kinderen, en twee dagen later naar Westerbork getransporteerd. Vanuit daar werd ze naar Auschwitz gedeporteerd en vermoord. Ook vijf van haar kinderen vonden hier de dood. 

Eva was intelligent, zelfbewust en interesseerde zich voor taal en literatuur. Zij schreef columns en hield voordrachten voor de radio.
In een brief aan haar vriendin Janny Baggerman op 14 maart 1942 schreef zij:
 

‘De menschheid krijgt in deze dagen wel het zekere gevoel dat alle bezit van geenerlei waarde is. Hopelijk zullen we er uit leeren en hopelijk zullen we de kracht hebben nog oneindig veel beproevingen te dragen alvorens de witte vlag geheschen wordt.’  

Eva stond echter altijd in de schaduw van haar echtgenoot, de schrijver Herman de Man. Ze kreeg nooit de kans om haar talent als schrijfster te ontwikkelen en haar verhaal bleef lange tijd onderbelicht.  

Gé Vaartjes

De neerlandicus en publicist dr. Gé Vaartjes schreef onder meer biografieën over Top Naeff  en Herman de Man en werkt nu aan een biografie over Godfried Bomans. Tijdens zijn onderzoek naar De Man kwam hij ook veel te weten over Eva De Man-Kalker. Op deze avond zal hij over haar korte maar interessante leven vertellen. Zijn verhaal wordt geïllustreerd door uniek beeldmateriaal, gepresenteerd door grafisch ontwerper Pim Oxener.  

Deelname is gratis. Graag aanmelden via info@kampamersfoort.nl. 

Wanneer? 8 juli 2024, 19:30 uur. Inloop vanaf 19 uur.
Waar? Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden