Het vergeten verhaal van de Joodse gevangenen van Kamp Amersfoort, Amanda Kluveld

14,95

Voor het derde deel uit de reeks ‘Geschiedenis van een plek’ heeft Holocaustonderzoeker dr. Amanda Kluveld (Universiteit Maastricht, gastonderzoeker Tel Aviv University) jarenlang de levensloop van Joodse gevangenen van Kamp Amersfoort (1941 – 1945) bestudeerd. Zij baseerde zich daarbij mede op niet eerder gebruikte bronnen.

De Joodse gevangenen werden in Kamp Amersfoort onmenselijk behandeld en 82 zijn ter plekke vermoord. Deze kwetsbare mensen kwamen vooral in groepen binnen (katholieke Joden, Joden met dubbele nationaliteit uit Kamp Westerbork en Joodse dwangarbeiders uit Kamp Vught) en bestonden uit hele gezinnen. De jongste Joodse gevangene was enkele dagen oud. Het overgrote merendeel van de Joodse gevangenen is via Kamp Westerbork vermoord in Auschwitz en Sobibor, terwijl honderden direct vanuit Kamp Amersfoort naar Mauthausen zijn afgevoerd en daar allen zijn vermoord. Twee treinen gingen direct vanuit Amersfoort naar Auschwitz. Verschillende bewakers van het kamp werden gehuisvest in geconfisqueerde Joodse huizen in de stad Amersfoort.

De conclusie luidt dat Kamp Amersfoort een grote rol heeft gespeeld in de vervolging en vernietiging van Joden in Nederland.

Categorie: